KGPROTIPS #5: Remote Gopro, wajib atau tidak?

Salah satu accessories UTAMA Gopro: REMOTE

1. Jenis-jenis Remote Gopro
Ada 3 jenis remote Gopro :

REMO
-Keluar bersama Gopro Hero 5 Black
-Voice Control
-One button shutter
-10m range
-Waterproof to 5m

1115594.jpg

SMART REMOTE
-Keluar bersama Hero 4
-Boleh control camera-shutter,on/off
-Boleh adjust setting dari Remote
-180m range
-Built in LCD mirror

WIFI REMOTE
-Keluar bersama Hero 3+
-Boleh control camera-shutter,on/off
-Built in LCD mirror

2. Accessories WAJIB Gopro?

Sangat baik jika ada remote, tapi wajib kah?
Tidak lah wajib, ramai yang salah anggap ketika beli Gopro bahawa dengan remote sahaja boleh ambil gambar atau control Gopro.

Tanpa remote atau phone masih boleh ambil gambar/video?
"YA,SUDAH PASTI!"

Salah satu cara yang paling mudah mengambil gambar ialah dengan menggunakan "Timelapse Photo Mode". Berfungsi seperti "shutter timer". 

 Hero 4 Black

Hero 4 Black

 Hero 4 Silver Display

Hero 4 Silver Display

Method ini sangat penting untuk save bateri! Wifi connection diperlukan untuk connect Gopro, ini boleh memberi kesan kepada bateri anda.

Remote Gopro berguna jika anda sangat perlukannya, bermaksud untuk aktiviti-aktiviti tertentu seperti burst photo shoot, water rafting atau memudahkan lagi ambil gambar.

3. Well, it is up to you! Beli ikut kesukaan anda, tips ni hanya untuk mereka yang "terpaksa" beli kerana tidak tahu.

Harap anda belajar sesuatu!

TIPS BY KGPROGEAR: "Jika mahu lebih penerangan, atau bertanya berkenaan isu lain, KOMEN"

KGPROTIPS #4: Apa yang perlu tahu semasa nak beli Gopro?

Tips membeli gopro! (for beginners)

Anda berminat dengan Gopro, tapi zero knowledge pasal Gopro?

Tidak apa, yang penting passion!
— KamilZainal

Sama seperti mencari gadget atau phone, anda at least perlu tahu atau study -banyak atau sedikit- sebelum membeli. Gopro bukan seposen dua!

Gopro sangat mudah dicari, samada kedai fizikal atau online. Ada pelbagai pakej dan accessories yang di offer. Ini mungkin buat anda confuse....

 OK ke ni? Mana yang bagus? Mana yang patut beli? Lagi murah lagi bagus?

OK ke ni? Mana yang bagus? Mana yang patut beli? Lagi murah lagi bagus?

SENARAI BENDA BASIC ANDA KENA TAHU

1. Model Gopro
Anda kena pastikan apakah model Gopro yang anda nak dan masih available dalam market. 

Please note, Hero 4 tidak keluar baru dah sejak Hero 5. Tapi masih ada seller yang menjual Hero 4 New Set, stok lama. 

>>>>Adakah Hero 4 sudah lapuk? Jom baca comparison sini http://www.smuggld.com/tips-tutorial/2016/8/4/hero-4-silver-atau-black<<<<

Sekarang dalam market ialah HERO 5, HERO 5 Session, dan HERO 4 Session. Ketahui apa perbezaan model ini yang bersesuai dengan penggunaan anda.

 

2. Memory Card

Yeah! Benda paling penting yang anda kena tahu!
Memory card adalah benda paling penting untuk Gopro. Gopro tiada built in memory, jadi dia bergantung sepenuhnya pada kecekapan memory card anda.

Untuk pastikan memory card itu ok atau tak, anda boleh refer sini https://gopro.com/help/articles/Block/microSD-Card-Considerations

 source from Gopro.com

source from Gopro.com

List SD Card yang baik yang ramai jual dan juga recommended by Gopro:

  1. Sandisk Extreme (16GB,32GB,64GB)
  2. Sandisk Extreme Plus (16GB,32GB,64GB)
  3. Lexar 633x (32GB,64GB)
  4. Lexar 1000x (128GB)
  5. Samsung Pro (32GB,64GB)
  6. Samsung Pro Plus (128GB)

Selain ini, adalah tidak digalakkan, Gopro anda ada possible risk.
Why take risk? Gopro bukan seposen dua!

3. Warranty

Warranty Gopro ada dua jenis:

  • Local
  • International

Local bermaksud anda beli Gopro dari Official Gopro Distributor Malaysia. Jadi warranty boleh diuruskan atau dihantar kepada Distributor Malaysia ni. 

International bermaksud Gopro yang anda beli adalah import set, dan warranty adalah direct pada Gopro International. Kenapa masih ramai seller jual set import? Kerana Gopro Customer Service sangat tip top, jika anda ada problem, boleh chatting terus dan mereka akan explain step by step. Jika anda kena return, anda boleh hantar direct ke Gopro International. Paling dekat hanya di Singapore.

Jadi, always make sure mana set yang anda prefer, ada yang mengambil berat nak set malaysia, ada yang tak kisah. Bergantung pada anda.

4. Basic Accessories

Dalam kotak Gopro sudah ada accessories basic, seperti gambar di bawah

Accessories yang penting for beginners adalah monopod. Yang lain boleh dibeli bila anda rasa perlu. Lagi lama pakai Gopro, anda akan jumpa accessories untuk menambakcantik gambar-gambar anda.
Rajin-rajin review dan baca tengok, apa accessories yang compatible apa yang tidak, apa yang boleh beli ciplak, apa yang boleh beli ori. Refer pada source yang sahih :)

Tips-tips ini bukan sahaja untuk beginner Gopro, malah untuk seller juga.

Terimakasih!

TIPS BY KGPROGEAR

Gopro "CAPTURE" Apps

Masalah dengan Gopro Capture apps?

 Apps baru ini banyak membuatkan ku sedikit marah...

Apps baru ini banyak membuatkan ku sedikit marah...

Lately ramai berdepan dengan apps ni, berdasarkan pemerhatian (Source dari group Facebook Gopro Malaysia)

TROUBLESHOOTING CONNECTIVITY ISSUE
Di sini ada list troubleshoot dari Gopro. Try dan test. Good luck :)

IPAD & IPHONE
First, remove semua connection yang lepas. Sekarang Capture tak perlukan "Bluetooth" lagi. Dan "Forget this device" kat list wifi connection anda.

Next, follow this instruction

  1. iOS Only: Open the Settings application on your iOS device.
  2. iOS Only: Select the information icon next to your GoPro and select "Forget this device". If by chance your GoPro is listed multiple times, make sure to delete all devices with the same name.
  3. Next, you'll need to remove the camera from the menu inside Capture. Open Capture and select "Connect Your Camera". From the main camera screen, select "Edit" to delete the device.
  4. Select the "-" to delete the camera, then select the "Delete" button to remove the camera.
  5. Now that you've deleted the device from the app and your iPhone's settings, you will need to pair your GoPro as a new device. Please follow these instructions:
  • Open the GoPro Capture App and select "Connect Your Camera".
  • Press the "Add New" button.
  • Select your camera model
  • On the front of the camera, press the mode button until you see "Setup"
  • Press the shutter button to select into the "Setup" Menu
  • Press the shutter button to select Wi-Fi
  • Press the mode button to scroll down to "Capture" then press the shutter button
  • Press the "Continue" button in the app
  • Select your camera from the list (e.g. GoPro 1411....)
  • Select "Pair My Camera"
  • Enter the PIN number that is listed on the camera's LCD Screen
  • Connect to the cameras Wi-Fi network

Kalau masih tak boleh, try reset WIFI kat GOPRO anda.

HERO5 Black

  • Turn the camera ON.
  • Swipe down on the back LCD screen
  • Tap Connectivity
  • Scroll down to Reset Connections
  • Tap Reset


HERO5 Session

  • Ensure that the camera is entirely turned off (no LED lights flashing, nothing on the camera Status Screen). 
  • Press the small MENU button to turn on the camera's Status Screen.
  • Press the small MENU button several times to cycle to the CONNECTION SETTINGS menu. Then press the shutter button to go into that setting.
  • Press the small MENU button again to cycle to the RESET CONNECTION. Then press the shutter button to go into the setting.
  • Choose YES to reset all Wifi connection settings. 


HERO4 Black & Silver

  • Turn the camera ON.
  • Press the mode button repeatedly on front of the camera until “Set Up” appears on the screen.
  • Select the red shutter button on top of the camera.
  • Press the mode button repeatedly on front of the camera until “Reset Cam” is highlighted.
  • Press the mode button to select “Reset Wi-Fi”.
  • Press the shutter button to select.
  • Press the mode button to highlight “Reset”
  • Press the shutter button to select.

HERO Session / HERO4 Session:

If the camera is unresponsive, you will need to reset the camera and re-enable Wi-Fi:
Part 1 - Reset the Camera:

  • Press and hold the shutter button for 8-10 seconds.
  • Note: Resetting the camera does not reset the Wi-Fi

Part -2 Reset the Wi-Fi:

  • Ensure that the camera is entirely turned off (no LED lights flashing, nothing on the camera Status Screen). 
  • Press and hold the INFO/WI-FI button for 8-10 seconds; you will be prompted with "Reset Wi-Fi." The button can now be released. 
  • Press the INFO/WI-FI button once to highlight YES. 
  • Press the SHUTTER button once to select YES; the camera will prompt you that the reset has occurred, then turn off. 
  • Follow the pairing instructions here, to set up a new name and password during the Capture pairing process.

Ini adalah troubleshoot dari Gopro Support. Harap membantu masalah anda!

 

By KGPROGEAR